Piškotki
Naša spletna stran uporablja nekatere piškotke, ki so nujni za delovanje naše strani. Več o piškotkih na naši strani si lahko preberete TUKAJ
S klikom se strinjate z uporabo piškotkov na tej spletni strani.
zadnja_minuta.png

Turistična agencija LM d.o.o.
Cesta Staneta Žagarja 19, Kranj
 04 23 63 408
 040 834 000
 info@zadnjaminuta.com

kontaktSplošni pogojio podjetjudarilni bonipiškotki

Tunizija
HurgadaSharm el SheikhTunizijaDjerbaRodosKosKretaKarpatosKefalonijaLefkasSamosZakintosTurčija
 
 

Dopust na celinski Tuniziji         Dopust na otoku Djerba

 
 
GLAVNO MESTO: Tunis
DENARNA ENOTA: tunizijski dinar (TND) (1€ = 3,38 TND, november 2019)
URADNI JEZIK: arabščina (tudi francoščina; v turističnih krajih govorijo tudi nemško in angleško)
URADNA VERA: islam (98 % zastopanost)
ČASOVNI PAS: -1 ura od 28.3. do 24.10.
ELEKTRIČNA NAPETOST: 220 V
VSTOP V DRŽAVO: potni list, veljaven še najmanj 6 mesecev od dneva povratka


Do Afrike in s tem turistično ene najrazvitejših držav tega kontinenta, Tunizije, vas ločita samo dve uri poleta. Pravzaprav nič, v primerjavi z raznolikostjo in znamenitostmi, ki jih ta skrivnostna dežela ponuja. Od 1000 km peščenih plaž ob Sredozemskem morju do saharskih oaz, vse od modernih urbanih mest na severu tja do tradicionalnih podzemnih berberskih naselij na jugu države.
Tunizija, najmanjša država Severozahodne Afrike, je hkrati tudi Evropi najbližja država, saj jo od Sicilije loči le 150 km zračne razdalje. Bližina Stare celine se zrcali v vedno bolj priljubljenem in razvitem mestnem načinu življenja domačinov. Poleg številnih naravnih danosti, dežela v sebi skriva tudi pravo zgodovinsko zakladnico, ki čaka na vas, da jo začnete odkrivati, bodisi med ruševinami mogočne Kartagine ali na barvitih ulicah vedno živahnih mestec. Torej, naj nekoliko drugačen afriški in arabski svet postaneta vaša počitniška destinacija, ki se je boste še dolgo spominjali.
Vživite se v pravi arabski svet in se preizkusite v na pogled zahtevnem arabskem jeziku, katerega osnovne besede boste kaj hitro osvojili in si tako še dodatno popestrili letovanje.

GEOGRAFSKA LEGA
Tunizija, ki je najsevernejša afriška država, meji na Sredozemsko morje na severu, na Alžirijo na zahodu ter na Libijo na vzhodu in jugu. Skupno ima kar 1.424 km državnih meja. Geografsko se Tunizija deli na štiri velike regije. V severno Tunizijo sodi polotok Cap Bon, ki je znan tudi kot »zeleni vrt Tunizije«, saj se tu nahajajo ogromni nasadi pomarančevcev, proti zahodu regije pa najdemo znana zgodovinska mesta kot so Bizerte, Dougga, Utica in druga. V regijo osrednje Tunizije segajo visoki obronki gorovja Atlas na skrajnem zahodu, z najvišjim vrhom Jebel Chambi (1.544 m), ki počasi prehajajo v ravnino doline Medjerda. Na vzhodu regije se vleče pas Sahela, ki ima dolge peščene plaže, turistična središča in pomembna gospodarska mesta: Sousse, Sfax, Monastir in Mahdia. Južna Tunizija s pasom »chottov« leži v polsuhih in suhih območjih severne Sahare, kjer se nahaja najnižja depresija, slano jezero Chott al Gharsah ter največje slano jezero Chott el Jerid. Na jugovzhodu
države se nahaja otok Djerba in območje Medenine – regija, ki slovi po dolgih peščenih plažah, nasadih palm in berberskih bivališčih.

PODNEBJE
Tako kot je raznoliko površje Tunizije, se tudi podnebje spreminja iz regije v regijo. Tunizija se nahaja v subtropskem podnebnem pasu, ki ima tako mediteranske kot puščavske vplive. Gorovje Atlas predstavlja največjo podnebno mejo med sredozemskim svetom in puščavskim jugom. Severna Tunizija ima mediteransko podnebje, kar pomeni vroča poletja ter hladne in deževne zime. Južna, puščavska Tunizija pa ima dolga, vroča in suha poletja, vroči puščavski veter pa lahko še dodatno dvigne temperaturo zraka krepko preko 40°C, ravno tako so velika nihanja med temperaturo podnevi in ponoči. Povprečne poletne temperature v severnem delu države se gibljejo med 27 in 30 °C. Najtoplejši meseci so avgust, september in oktober.

KULINARIKA
Tunizijska kulinarika združuje začimbe iz vzhoda in sredozemski način priprave hrane. Glavne specialitete večinoma izvirajo od Berberov, medtem ko so Španci ukoreninili uporabo oliv, olivnega olja, orehov in sadja, velik pečat v pripravi tunizijskih specialitet pa so pustili tudi Francozi.
Najbolj znane specialitete, ki jih velja poskusiti pa so:
- brik: palačinka iz vlečenega testa, polnjena s špinačo, jajci, tuno ali mletim mesom;
- kuskus: testenine iz pšeničnega zdroba, kuhanega na pari, z zelenjavo, ribo ali jagnjetino;
- chorba: močno začinjena ribja juha ali juha iz jagnjetine;
- tunizijska solata: paradižnik, sladka paprika, paprika z olivnim oljem in vinskim kisom, okrašeno s tuno ali sardinami;
- bouza: krema iz želatine, sadja, orehov, lešnikov in sezamovih semen;
- makroudh: dateljnov kolač, prelit z medom;
- baklawa: orientalska slaščica iz suhega sadja, olja, jajc in medu.

SLOVARČEK BESED
MARHABAN (izg. marhaba) – dobrodošli/dober dan
WEDEAN – nasvidenje
SHUKRAN (izg. šukran) – hvala
AFWAN – prosim
RAJAAN – oprostite
NAAM – da
LÉ (izg. le) – ne
CHEHIYA TAYBA (izg. šehe tajba) – dober tek
KEEF HALEK (m)/HALAK (ž)? – kako si?